Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Борсите в Азия изпращат седмицата предимно с понижения

Дебютът на технологичната Linklogis й донесе 9% ръст в цената в Хонконг

Борсите в Азия изпращат седмицата предимно с понижения

Снимка: Bloomberg

Акциите в Азиатско-Тихоокеанския регион се търгуваха предимно с понижения в последния борсов ден за седмицата, след като S&P 500 достигна поредния си рекорд при последната сесия, предаде CNBC.

Индексът Hang Seng в Хонконг се понижи с 0,72%. Акциите на подкрепената от Tencent компания за финансови технологии Linklogis поскъпнаха с над 9% от цената на емисията си при дебюта на пазара в града. Акциите на китайската технологична компания Tencent останаха без съществена промяна.

Компаниите, търгувани в континенталната част на Китай, понижиха цената си, като Shanghai composite се сви с 0,74%, а Shenzhen component изтри 1,09%.

Движението на индексите последва официалните данни, публикувани в петък, които показват, че инфлацията при потребителите и производителите в Китай се ускорява през март в сравнение с преди година.

Индексът на цените на производител (PPI) нарасна с 4,4% на годишна база, далеч над прогнозата за ръст от 3,5% в анкета на Ройтерс. Резултатите от март отчитат рязко нарастване спрямо повишението от 1,7% през февруари.

Индексът на потребителските цени в Китай се е повишил с 0,4% спрямо година по-рано през март, съобщава статистическото бюро в отделно изявление. Това надминава средната прогноза за ръст от 0,3% в анкета на Ройтерс и представлява връщане към инфлацията след двумесечно спадане на цените.

В Япония акциите се откроиха от общата тенденция на спад в региона. Индексът Nikkei 225 се повиши с 0,62%, докато Topix нарасна с 0,76%. Южнокорейският Kospi се понижи с 0,18%.

 

Книжата на австралийските компании поевтиняха, като ASX 200 отстъпи с 0,16%.

На валутния пазар индексът на щатския долар беше на ниво от 92,132 пункта след по-ранен спад от нивата около 92,4 пункта.

Японската йена се търгуваше на ниво от 109,36 йени за долар, което е поскъпване от нивата над 109,5 йени спрямо американската валута, наблюдавани вчера. Австралийският долар се разменяше за 0,7631 долара, поскъпвайки спрямо  0,76 долара по-рано през седмицата.

Цените на петрола се търгуваха разнопосочно в следобедните часове за търговия в Азия, като фючърсите върху сорта Брент понижиха леко цената си до 63,19 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол поскъпнаха с 0,18% до 59,71 долара за барел.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Азия
Японският индекс Nikkei 225 компенсира вчерашния спад с над 2% ръст